Apply now

Funded by

This Project is funded by
The European Union

Угода про Асоціацію з Європейським Союзом: Нові можливості для українського бізнесу

Угода про асоціацію з Європейським Союзом — це документ, що визначає план реформ в Україні на найближчі 10 років. Угода є великим рамковим документом і стосується майже кожної сфери економічного та політичного життя.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС (текст Угоди на веб-сайті КМУ) застосовується у тимчасовому режимі з 1 листопада 2014 р., а поглиблена і всеосяжна зона вільної торгівлі з ЄС (ПВЗВТ) почала діяти з 1 січня 2016 року, що відкриває для українського бізнесу можливість вийти за рамки внутрішнього ринку і стати частиною європейської бізнес-спільноти.

Ринок ЄС — це понад 500 мільйонів потенційних покупців, частина з яких може стати споживачами саме Вашої продукції.

Щоб скористатися перевагами ПВЗВТ, необхідно отримати сертифікат походження EUR.1

Для експорту в рамках режиму вільної торгівлі (нульові/зменшені мита) необхідно отримати сертифікат походження товарів форми EUR.1, який з 1 січня 2016 року видається митними органами України.

Порядок видачі сертифікатів форми EUR.1 аналогічний тому, що діє в європейських країнах і передбачає максимальне спрощення видачі сертифікатів на безоплатній основі у найкоротший термін з одночасним посиленням відповідальності експортера за достовірність інформації, яка необхідна для визначення українського походження товару.

Станом на грудень 2016 року в Україні видано майже 50 000 сертифікатів EUR.1 для експорту до ЄС, що свідчить про те, що Україна збільшує обсяги експорту до ЄС.

На веб-сайті Державної фіскальної служби можна ознайомитися з наступною інформацією:

Для оперативного вирішення проблемних питань з оформлення та заповнення сертифікатів з перевезення товарів з України за формою “EUR.1”  звертайтеся за телефонами ДФС:

ПРОМИСЛОВА ПРОДУКЦІЯ: ОТРИМАТИ СЕРТИФІКАТ ВІДПОВІДНОСТІ ЄС

Для експорту промислової продукції до ЄС на сьогодні необхідно пройти процедуру оцінки відповідності:

1. Провести випробування продукції в уповноважених центрах сертифікації на відповідність вимогам ЄС;
  2. Отримати європейський сертифікат відповідності та право маркування продукції знаком «СЕ» – «Європейська відповідність».

У майбутньому Угода про асоціацію передбачає поступове підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів АСАА (Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods) для визначених промислових секторів (ст.57 Угоди про асоціацію).

Це означає, що промислові товари з України можуть бути розміщені на ринку ЄС без проведення додаткових випробувань та процедур оцінки відповідності.

ХАРЧОВА ПРОДУКЦІЯ: ВІДПОВІДАТИ ПОКАЗНИКАМ БЕЗПЕЧНОСТІ ПРОДУКЦІЇ, ВИКЛАДЕНИМ У РЕГЛАМЕНТАХ І ДИРЕКТИВАХ ЄС, ВПРОВАДИТИ ПРОЦЕДУРИ НАССР

Щоб отримати право постачати харчову продукцію до ЄС, виробники повинні обов’язково впровадити міжнародну систему контролю за безпечністю та якістю харчових продуктів —

Система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (Hazard Analysis and Critical Control Points - НАССР).

Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (текст Закону на сайті Верховної ради України), НАССР повинна бути запроваджена:

• у 2017 році на всіх молокозаводах, бойнях і інших підприємствах, де виробляють харчові продукти з необробленими інгредієнтами тваринного походження;
  • у 2018 для виробників соків і цукерок;
  • у 2019 — для власників усіх малих підприємств, які виробляють харчові продукти.

ЩО ДАЄ УГОДА УКРАЇНСЬКОМУ БІЗНЕСУ?ЩО ДАЄ УГОДА УКРАЇНСЬКОМУ БІЗНЕСУ?

ВВІЗНІ МИТА В ЄС НА БІЛЬШІСТЬ ТОВАРІВ ВЖЕ СКАСОВАНО

Без мит уже можна продавати живих тварин і рослини, рибу, сири, горіхи, фрукти, більшість овочевих та олійних культур, кондитерські вироби, товари легкої промисловості, машинобудування тощо.

ЧИ Є ЗАГРОЗА ВІД БЕЗМИТНИХ ТАРИФНИХ КВОТ?

Для частини сільськогосподарської та харчової продукції ЄС та Україна застосовують безмитні тарифні квоти. Тарифне квотування не означає заборону на експорт в ЄС понад квоти.

Тарифна квота – це дворівневий митний тариф, відповідно до якого встановлена кількість товарів може бути імпортована за «пільговою» (тобто нижчою або нульовою) ставкою мита протягом певного періоду («ставка мита в межах квоти»).

Українські компанії можуть без обмежень постачати товари відповідної якості і понад тарифну квоту, проте ці обсяги обкладаються регулярними митами.

Тобто формула така: експорт в межах квот обкладається митом 0%, експорт понад квоти - звичайне мито!

ЄС встановлює безмитні тарифні квоти на 36 різновидів сільськогосподарської продукції (а також 4 додаткові квоти): зернові, молоко, мед, крупи, соки, борошно, м’ясо птиці тощо.

Повний перелік товарів, які підлягають квотуванню із зазначенням кодів товарної номенклатури ЄС, а також обсягами для увезення зі ставкою увізного мита 0%, визначений у доповненні до Додатка І-А розділу IV Угоди про асоціацію. З текстом доповнення можна ознайомитись на сайті Кабінету міністрів України.

Україна використовує 26 із 40 квот (2016 р.). Найбільш затребувані квоти, які швидко вичерпуються українськими експортерами: мед, виноградний та яблучний соки, оброблені томати, цукор, ячмінна крупа та борошно, м’ясо птиці, пшениця, кукурудза, ячмінь.

Більшість квот розподіляються за принципом «перший прийшов - перший обслуговується», а частина –  через систему імпортних ліцензій.

Поточний стан використання тарифних квот можна дізнатися на веб-сайті ДФС за посиланням.

Невикористані залишки тарифних квот, наданих ЄС Україні – доступні на веб-сайті Європейської комісії.

Перелік товарів за кодами КН ЄС, ставки увізного мита по яких у 2017 році нижчі в рамках режиму GSP

КОНСУЛЬТАЦІЇ ТА ДОПОМОГА ЕКСПОРТЕРАМ:

До кінця першої половини 2017 року в 15 містах України працюватимуть консультаційні центри підтримки малого та середнього бізнесу (партнери центрів підтримки бізнесу в рамках ініціативи EU4Business), створені за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку.

Сьогодні два з них вже відкрито в Києві та Харкові. Географія розташування центрів дозволить підприємцю з будь-якого куточка України дістатися до них автомобілем максимум за 1,5 години. Серед пріоритетних напрямків роботи цієї мережі саме розвиток експортного потенціалу українських підприємців.

2016 року розпочав роботу Офіс просування експорту (сторінка на Facebook) при Міністерстві економічного розвитку та торгівлі України, покликаний спростити вихід на закордонні ринки та привернути увагу світу до можливостей українських виробників.

РОЗ’ЯСНЕННЯ ЩОДО УМОВ ДОСТУПУ ТОВАРІВ НА РИНКИ СТОРІН В РАМКАХ РЕЖИМУ ВІЛЬНОЇ ТОРГІВЛІ УКРАЇНА–ЄС

Графік роботи щоденно з 14-00 до 17:00.

КОРИСНІ ПОСИЛАННЯ

Міністерство економічного розвитку та торгівлі:

Міністерство аграрної політики та продовольства України:

Проект Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» - www.facebook.com/ifssua

Офіс з просування експортуwww.epo.org.ua

Інформація про умови доступу на ринки ЄСwww.exporthelp.europa.eu

Рада експортерів Україниwww.ukrexport.gov.ua

Рада експортерів та інвесторів при МЗС України - rei.mfa.gov.ua/ua

Центр підтримки експортерів МЗС форми підтримки та контакти

Центр підтримки аграрного експорту до країн ЄС www.agritrade-ukraine.com/ua/

Фінансова підтримка МСБ ЄБРРwww.ebrd.com/knowhow/ukraine

Центр експорту EXPORT-UAexport-ua.com