About us

What we do

More ...
Beneficiaries

Beneficiaries 

More ...
Funded by

 

This Project is funded by
The European Union

ЄВРОПЕЙСЬКА ІНТЕГРАЦІЯ ТА ШОКОЛАД

19 грудня відбувся інформаційний захід для журналістів щодо підсумків виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в 2017 році, а також щодо запровадження європейських вимог до українського шоколаду.

Зустріч було організовано Міністерством аграрної політики та продовольства України за сприяння проекту ЄС «Підтримка впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС» Association4U.

«Угода про асоціацію – це дуже амбітний, складний та об’ємний документ, який передбачає зміни в усіх галузях нашого життя. І нам є чим пишатися за підсумками 2017 року в контексті євроінтеграції», – зазначила на початку зустрічі з журналістами Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Серед головних позитивних змін 2017 року Віце-прем’єр назвала прийняті закони в галузі енергоефективності (про облік тепла, про створення фонду енергоефективності та про ринок електричної енергії), відзначила значні зрушення в сфері екології (закон про оцінку впливу на довкілля та проект закону про стратегічну екологічну оцінку). Також Віце-прем’єр-міністр наголосила на важливості закону про електронні довірчі послуги, який є першим кроком на шляху до нашого долучення до цифрового ринку, що функціонує в ЄС. «Тепер ми переходимо від роботи над системоутворюючими законами до їх впровадження. Це вимагає великих ресурсів, професійної спроможності залучених Міністерств, органів виконавчої влади на місцях, а також готовності бізнесу прийняти на себе частину відповідальності», – додала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Віце-прем’єр-міністр назвала надзвичайно важливим проголосований в цьому році Закон України «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин», а також проголосований в першому читанні законопроект «Про безпечність та гігієну кормів». Разом ці документи дозволяють побудувати європейський принцип безпечності харчових продуктів «від лану до столу».  

Запровадження вимог ЄС до продуктів з какао та шоколаду Іванна Климпуш-Цинцадзе назвала однією зі сходинок, що усуває дискримінацію українського споживача: «Ми підходимо до зміни ситуації, коли на експорт виробляється продукція кращої якості, а для внутрішнього вжитку – гіршої. В такий спосіб ми підвищуємо стандарти, ми підвищуємо конкурентоспроможність наших виробників та захищаємо українського споживача».

Ольга Трофімцева, заступниця Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції, також зазначила велику значимість закону про державний контроль за дотриманням вимог безпечності та якості харчових продуктів та законопроекту про корми.

Більш детально Ольга Трофімцева зупинилася на запровадженні європейських вимог до українського шоколаду, які починають діяти з 1 січня 2018 року. Відповідно до норм ЄС у шоколаді має бути не менше 35% какао-бобів, у молочному шоколаді – не менше 25% какао-бобів та не менше 14% молочних продуктів, у білому шоколаді – не менше 20% какао-масла та не менше 14% молочних продуктів. Ці вимоги розповсюджуються на всі вироби з шоколаду – включаючи цукерки та глазур. На відміну від вимог ДСТУ (національного стандарту України), який є добровільним, європейські вимоги до продуктів з какао та шоколаду будуть обов’язковими для виконання.

«Ми вже досить активно експортуємо шоколад та вироби з нього до країн ЄС, – додатково зазначила Ольга Трофімцева. – Лише за січень-жовтень поточного року експорт збільшився на 35% порівняно з 2016 роком та становив $ 25,3 млн. Це для мене показних переорієнтації нашого експорту на нові ринки за останні два роки. Приведення у відповідність вимог до якісного та кількісного складу, маркування, класифікації продуктів з какао та шоколаду до європейської директиви дозволить продукції вітчизняного кондитерського ринку більш ефективно конкурувати з кращими світовими аналогами як на внутрішньому ринку, так і за кордоном».

Окремо заступниця Міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції згадала про важливість зареєстрованого в цьому році у Верховній Раді України законопроекту про відстеження та маркування ГМО, а також раніше зареєстровані законопроекти про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами, та про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів.

Олександр Балдинюк, Президент Асоціації Укркондпром (об’єднання виробників кондитерської галузі), заявив про готовність українських виробників шоколаду до запровадження європейських норм: «Більшість виробників в Україні вже фактично виконують вимоги ЄС до шоколаду. На українському ринку існує досить жорстка конкуренція між виробниками – через перевиробництво та через недозавантаження виробничих потужностей, що стало результатом торговельної війни з Росією. Але саме завдяки високій якості та низькій ціні українські шоколадні вироби легко завойовують зовнішні ринки. В цьому плані підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та початок дії зони вільної торгівлі з ЄС дуже посприяли експансії українського шоколаду на ринок Європи».