Асоціація для України й для тебе

«За своїм змістом та об’ємом Угода про Асоціацію між Україною та ЄС є унікальною. Відповідні інституції ЄС здійснюють моніторинг виконання взятих Україною зобов’язань, а саме виконання Угоди дає імпульс для всебічного і глибокого реформування економічного і соціального життя країни. Принципи, поняття та положення Угоди передбачають революційні зміни політичних цінностей та ставлення до змін громадськості», - сказав посол ЄС в Україні, пан Ян Томбінскі, відкриваючи Проекту ЄС Association4U 19 травня 2016 року.

Віце-прем’єр міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, пані Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила надзвичайну важливість Угоди про асоціацію між Україною та ЄС як передумови для економічного розвитку країни та покращення соціальних стандартів.

Заступник Міністра Кабінету Міністрів, директор урядового офісу з питань європейської інтеграції (УОЄІ) пані Наталя Гнидюк презентувала успіхи України в ході виконання реформ в рамках УА та  підкреслила, що цей процес вимагає добре скоординованих дій галузевих міністерств та відомств, що впроваджують УА, українського парламенту, представників бізнес об’єднань, громадянського суспільства, а також усіх інших зацікавлених сторін. Зобов’язання України в рамках УА –  законодавче наближення більш ніж 350 законодавчих актів ЄС, 50% з яких потрібно опрацювати до 2017 року. Це величезний обсяг робіт. Згідно Звіту УОЄІ за 2015 рік прийнято 37 розпоряджень Кабінету Міністрів України про схвалення 150 планів імплементації 219 актів законодавства Є

Під час тематичних обговорень, з учасниками заходу поділилися досвідом інших країн у реалізації асоціації та підготовці до вступу в ЄС: Голова групи підтримки України пан Пітер Вагнер; Секретар комітету Асоціації Польща-ЄС 1994-2004 рр., Генеральний Радник при Міністерстві закордонних справ Польщі, пан Марек Табор; Професор  Вестмінстерського Університету, експерт Проекту ЄС Association4U пан Адам Лазовскі. Представник Консорціуму на чолі з GFA, що впроваджує Проект, пані Карін Рьольке; керівник Проекту  Доктор Янош Законі та команда ключових експертів Проекту представили своє бачення успішного провадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС в світлі цілей та завдань Проекту ЄС ‘Association4U’.