Засідання Наглядової ради щодо реалізації проекту

Жвава дискусія про першу хвилю набору Програми залучення фахівців та перші результати проекту в сфері законодавчого наближення, підготовки кадрів, координації процесів європейської інтеграції та комунікації з громадськістю для донесення необхідності й результатів реформ у рамках Угоди про асоціацію. Зібрання заступників міністрів з питань європейської інтеграції, керівників підрозділів профільних міністерств, які імплементують пріоритети Угоди про асоціацію, учасників від Представництва Європейського Союзу в Україні і Групи підтримки України, а також партнерських проектів у одному місці. Це все - про перше засідання Наглядової ради, яка 21 вересня 2016 розглянула стан імплементації проекту Association4U, фінансованого ЄС.

Ядром проекту є Програма залучення фахівців з впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Її ціль - рекрутувати місцевих професіоналів (молодших, асоційованих і старших), котрі посилять кадровий потенціал українських владних інституцій для всебічного виконання ними своїх зобов’язань за Угодою про асоціацію.

Як наголосив керівник команди проекту Assocoation4U Янош Законі, це перший проект в Україні, який залучає настільки широке коло місцевих фахівців. «Це новий тип проекту, фінансованого ЄС, результати якого більш ніж на 90% залежать від потужностей, зобов’язань та роботи українських партнерів і залучених фахівців». Дійсно, 93,3% від загальної кількості робочих днів у рамках проекту припадають на українських фахівців, чий сумарний внесок в проект відповідає роботі 100 працівників, зайнятих повний робочий день, протягом двох років і трьох місяців.

Крім того, проект Association4U готує молодше покоління фахівців у сфері європейської інтеграції, які, як очікується, продовжать працювати в органах української влади державними службовцями.

Бенефіціарами проекту Assocoation4U є офіс Віце-прем'єр-міністра з питань європейської інтеграції, Урядовий офіс з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, а також профільні міністерства, які імплементують пріоритети Угоди про асоціацію. Таким чином, проект уже зараз, як це й передбачено його концепцією, робить внесок в імплементацію Угоди про асоціацію та Поглибленої і всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС.

Іван Гайванович, старший фахівець з комунікацій