Воркшоп Євгена Духовича Зі Стратегічних Урядових Комунікацій: На Що Орієнтуватися Та За Що Боротися

Важливість послідовного та системного підходу до урядових стратегічних комунікацій (STRATCOM) визнається всіма експертами у сфері державного управління. Індивідуально підготовлені повідомлення, що озвучуються усіма ключовими спікерами уряду, чіткі й професійні допоміжні матеріали - все це уможливлює особливу, переконливу комунікацію, що викликає довіру та здатна впливати на ставлення аудиторії до певних процесів або рішень.

В час, коли Україна зазнала «гібридної» російської агресії, яка супроводжується не лише застосуванням зброї, а й всеосяжною пропагандою, - стратегічні комунікації стають зоною ключової відповідальності для української влади.

Щоб поглибити розуміння бенефіціарами сучасних підходів до побудови стратегічних урядових комунікацій, проект ЄС Association4U організував двогодинний тематичний семінар для фахівців з комунікацій міністерств та Урядового офісу з питань євроінтеграції. Семінар, який провів старший фахівець з комунікацій проекту Association4U Євген Духович, базувався на американському та британському досвіді  в сфері стратегічних комунікацій, з посиланнями на поточний стан STRATCOM в Україні.

Провідний американський аналітичний центр RAND, який вважається своєрідним радником усього американського істебілшменту, вказує, наскільки важливим є баланс між інформуванням та здійсненням впливу, і як взаємодія допомагає отримати співчуття від аудиторії.

Американська рада з оборони ще в 1965 році визначила 4 основні принципи стратегічних комунікацій:

- інформування, вплив і переконання є природною функцією будь-якого органу влади;

- кожне повідомлення має бути точним і правдивим;

- координація та медіація конфліктів між органами влади допомагає уникнути «канібалізації» повідомлень;

- дії промовляють самі за себе.

Останні 30 хвилин семінару пройшли в плідній дискусії, де учасники описали проблеми, з якими  вони стикаються в своїй повсякденній роботі, та розповіли, як вони намагаються боротися з відсутністю належної уваги до питання стратегічних комунікацій з боку очільників відомств. Учасники семінару поділилися думками про те, якою має стати нова, цілісна стратегія комунікацій уряду з огляду на сучасні безпекові виклики.