Розробка комунікаційних планів щодо Угоди про Асоціацію для галузевих міністерств від Мари Дзірніце та Лідії Єршихіної

Одне із головних завдань проекту Association4U - підвищити спроможність лінійних міністерств комунікувати пов'язані з Угодою про Асоціацію та європейською інтеграцією питання, а також заохотити аудиторію у повній мірі використовувати потенціал щодо УА/ПВЗВТ.

За даними Державної служби статистики України, близько 30 мільйонів людей – міські жителі та 13 мільйонів людей – 30 % населення – мешканці сільської місцевості. І лише 37% населення України має доступ до мережі Інтернет. А це означає, що до 60% населення інформацію щодо процесів європейській інтеграції, реформування та переваг в результаті підписання Угоди про Асоціацію потрібно доносити іншими шляхами. Якими саме, розповіли короткостроковий експерт із Латвії Мара Дзірніце і асоціайований експерт Лідія Єршихіна під час свого. А для кожного лінійного міністерства експерти підготували Проекти комунікаційних планів, які мають на меті:

- сприяти участі та залученню громадськості у європейській інтеграції та процесі реформування, а також сприяти підвищенню громадської обізнаності щодо ходу імплементації УА/ПВЗВТ;

- забезпечити малі та середні підприємства інформацією щодо можливостей, переваг та ключових змін, що матимуть вплив на підприємницьку діяльність;

- знизити ризик формування неправильних стереотипів, невиправданих очікувань та дезінформації.

До того, як приступати до виконання комунікаційних планів, потрібно розуміти, ким є ключові зацікавлені сторони:

- люди, на кого УА матиме безпосередній влив

- до кого звертатися швидше та простіше (приклад, державні підприємства)

- хто найменше знає про можливості, що пропонує УА/ПВЗВТ, але може отримати найбільші переваги (наприклад, МСП)

- чия допомога має важливе значення для імплементації  УА/ПВЗВТ (бізнес-асоціації, торгово-промислові палати, держслужбовці)

- скептично чи негативно налаштовані до європейської інтеграції

Під час семінару сторони вирішили, що основним джерелом інформації слугуватимуть законодавчі акти ЄС, що містяться в Угоді про Асоціацію. Тоді як основу ключових повідомлень складуть переваги та можливості, які надає УА/ПВЗВТ.

Також рада координації комунікацій, що складається з представників команди комунікаторів проекту Association4, комунікаційних підрозділів/прес-служб п'яти галузевих міністерств та Офісу ВПМ, зустрічатиметься раз у місяць для оцінки кампаній за якісними та кількісними результатами та аналізу можливих недоліків.

Автор матеріалу - Оксана Шамонова