Комунікаційний досвід Антимонопольного комітету України

Окрім тренінгів про кращі міжнародні практики побудови комунікацій проект Association4U стає і майданчиком на якому представники прес-служб лінійних міністерств можуть обмінюватися досвідом щодо застосування інструментів комунікацій в Україні. Першою про власний досвід побудови відносин із стейкхолдерами поділилася з колегами керівник прес-служби Антимонопольного комітету України (АМКУ) Ольга Григорян.

Фундаментом роботи усього комунікативного центру є Структурні комунікації АМКУ. Завдяки ним здійснюється функціонування усієї структури комітету та вчасне донесення будь-якого роду інформації.

Структурні комунікації АМКУ поділяються на:

-       внутрішні (інформаційна взаємодія між структурними підрозділами);

-       зовнішні (заходи, в яких беруть участь представники відомства, та/або інформація направлена на зовнішніх стейкхолдерів);

-       міжвідомчі (меморандуми тощо);

-       міжнародні (заходи що проводяться на міжнародному рівні).

Однією із особливостей АМКУ є те, що існує чіткий поділ спікерів за рівнями та напрямами коментарів..

Інформаційні матеріали від АМКУ можуть мати вигляд як повідомлень, так і прес-релізу чи анонсу. Усі ці матеріали публікуються чи-то на сайті АМКУ, чи надсилаються у вигляді листа на пошту шляхом розсилки ЗМІ.

У минулому, ці повідомлення мали неабияку проблему, адже журналісти спекулювали цими текстами по-своєму, інколи викривляючи первинну інформацію.

Тому, зараз АМКУ вдався до власного know-howпрес-релізи надсилаються чи з печаткою комітету, чи зі знаком авторського права в кінці. Це дозволило юридично підкріпити необхідність точного цитування інформації у прес-релізах.

У своїй роботі прес-служба використовує певний набір засобів, який дозволяє оперативно вирішувати, спрощувати та узгоджувати комунікації.

Найбільш цікавими інструментами комунікацій АМКУ є:

·         Колонки/блоги. Кілька представників АМКУ на постійній основі ведуть блоги на провідних інтернет-порталах та пишуть колонки.

·         Off-рекорд зустрічі зі ЗМІ. Зустрічі проводяться з журналістами провідних профільних видань. Під час таких заходів обговорюються ті питання, які цікавлять ЗМІ і направлені швидше на роз’яснення положень, аніж на підготовку публікацій.

·         Веб-конференції.

·         Екскурсії в музеї АМКУ. Вони проводяться для студентів ВУЗів та їх викладачів. Найбільше зацікавлення викликають стенди присвячені боротьбі АМКУ з недобросовісною конкуренцією. Зокрема, представлені приклади підробки й неправомірного використання відомих вітчизняних та зарубіжних торгових марок медикаментів, засобів гігієни, продуктів харчування, горілчаних виробів тощо.

Комунікація та зворотній зв’язок є дуже важливим аспектом у діяльності прес-центру. Існують наступні канали зв’язку з комітетом:

-       АМКУ на Skype-зв’язку. Дистанційний прийом громадян у режимі відеозв’язку (через Skype-зв'язок) проводиться державними уповноваженими Антимонопольного комітету України

-       Офіційний Веб-сайт АМКУ. На сайті також існує рубрика “опитування”.

-       Пидписка на новини АМКУ.

-       База розсилки (email) для ЗМІ як прес-релізів, так і інших важливих документів. Адресати розсортовані за окремими групами.

-       Facebook та Twitter сторінки АМКУ.