Звітуємо про виконання Угоди про асоціацію з ЄС у 2017 році

Презентація урядового Звіту про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2017 році відбулася за участі Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Генерального директора Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції, Посла ЄС в Україну, проекту ЄС Association4U, а також інших представників Європейського Союзу, Уряду, Парламенту та громадянського суспільства.

Згідно зі Звітом, Угоду в 2017 році виконали на 41% (Верховна Рада — 30% євроінтеграційних зобов’язань, центральні органи виконавчої влади — 42%, інші органи виконавчої влади — 50%). При цьому автори застерігають, що відсотки — лише один зі способів візуалізації прогресу. Прийняття закону — також певний відсоток від усіх євроінтеграційних зобов'язань.

Так, у 2017 році було прийнято 23 системні закони, передбачені Угодою про асоціацію, що дозволили виконати 100% зобов’язань України у галузі освіти, навчання та молоді, в енергетиці та гуманітарній політиці — по 71% зобов’язань, у сферах підприємництва та подолання технічних бар’єрів у торгівлі — 62% і 59% відповідно.

Системні зрушення у виконанні Угоди охоплюють питання енергетики та енергоефективності, безпечності та якості харчової продукції, впровадження міжнародних стандартів у сфері бухобліку та фінансової звітності, аудиторської діяльності та інші. Було розпочато офіційні переговори щодо укладання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА), що зменшить технічні бар'єри для українського промислового експорту; ратифіковано Конвенцію про правила походження товарів «ПанЄвроМед» та Угоду про участь України в програмі ЄС «Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME)».

На думку Віце-прем`єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, зміни, які відбулися у 2017 році, роблять європейську інтеграцію України незворотною.

З повним Звітом можна ознайомитися за посиланням: http://bit.ly/2opcUL1

На події також запустили Євроінтеграційний портал: http://eu-ua.org